SAST Stockholm Q3-möte 2006-09-21

Tema - Testpsykologi och ledarskap


Presentationer:

Pablo Garcia (ppt)

Lou Hallenberg (pps)

Elistabeth Kamél och Marlene Wikström (ppt)

Kort sammanfattning av föredragen finner du sist.


Mötessponsor


Ledarskapstema stor succé

För första gången sedan 10-års jubiléet var vi tvungna att i förtid stänga mötet för fler anmälningar. Den 250 platser stora salen i Bonnierhuset var fylld till sista plats. Det var roligt att vårt tema om testpsykologi och ledarskap hade så stor attraktionskraft. Det verkar som att de "mjuka delarna" tål att diskuteras mer på våra möten. Vi har sedan en tid tillbaka till varje möte försökt få med minst en föreläsare med ett ämne som ligger utanför test. Denna gången satsade vi på att få fram riktigt bra föredrag som vi trodde skulle intressera er även om de hade mer allmän karaktär. Både deltagare och styrelse var nöjda över förväntan med det vi fick höra och se. Sällan har ett möte lockat till så mycket skratt. Uppvärmda av vår egen vice ordförande Pablo, en eldig spanjor som kavlade upp ärmarna för att demonstrera hur man visar arbetsvilja, fortsatte Handelsbankens Lou Hallenberg med att undra hur vi över huvudtaget förstår varandra då det finns så många stärningsmoment i kommunikationen mellan våra olika typer av hjärnor. CH Segerfeldt lockade med sin klingande Göteborgska till många skratt då han med snits förklarade hur vi gör mötena bättre och roligare. Efter lunch tog Elisabeth Kamel & Marlene Wikström upp testledarskapet i förändring och sa åt oss att fira mer när vi var värda det. Vi avslutade dagen med Ultradistanslöparen Rune Larsson som får ett maratonlopp att låta som en daglig motionsrunda. Tillsammans med en innebandymålvakt och en otestad roddbåt i plywood tog han sig 500 mil roendes från Teneriffa till Barbados och beklagade att folk tyckte han var tokig. Hans budskap var att vi måste vilja, tro och tänka göra allt för att uppnå vårt tydligt beskrivna mål. Mycket av våra gränser sätter vi själv! Drivkraften i all verksamhet ligger att vi själva vill åstadkomma något. Med en mängd riktigt dåliga skämt som i någon annans mun hade fallit platt til marken fick han oss alla att vrida oss av skratt större delen av föredraget. Stand-Up comedy med ett viktigt budskap och en rejäl portion självdistans skulle man kunna beskriva det.
//Torbjörn Ryber, för SAST

Kort sammanfattning av föredragen SAST Q3 2006

Testpsykologi i en testares vardag av Pablo Garcia
Vi går igenom en testares vardag och några av de "mjuka" kompetenser som gör en testares vardag enklare. Man kommunicerar kontinuerligt, även om man inte tänker på det. Hur ska man försöka göra för att kommunicera på bäst sätt? Man hör ofta att någon är en "bra testare", vi definierar några av de egenskaperna som brukar skapa denna kommentar. Hur ska man bygga upp ett testteam? Är det viktigt att vara flexibel? Denna presentation försöker beskriva några "mjuka" testverktyg som man bör ha i sin testverkygslåda för att kunna ta fram vid lägen när traditionella testverktyg inte hjälper. Pablo är testspecialist med mångårig erfarenhet både från Sverige och utlandet. Han är grundare av Solution Point och vice ordförande i SAST.
Kommunikation - att förstå och bli förstådd av Lou Hallenberg
God kommunikation underlättar samarbete. Vi mår bra, jobbet är kul och effektiviteten är hög. Irritation, strul och konflikter beror oftast på dålig kommunikation. Någon var otydlig. Någon lyssnade inte för att förstå. Så vad är egentligen kommunikation? Vad underlättar bra kommunikation? Och hur blir man en bättre kommunikatör? Lou är beteendevetare och leder utbildningsfunktionen på Handelsbanken IT. Arbetar bl a med ledarutveckling både för chefer och medarbetare.
Effektiva möten - det hänger på dig! av C-H Segerfeldt
Effektiva möten - det hänger på dig! Ett föredrag om hur du genomför meningsfulla möten som ger resultat. C-H Segerfeldt håller utbildningar i kommunikation och ledarskap som inte lämnar någon oberörd. Han har skrivit flera böcker inom området. Se även: www.scriptura.se
Testledarskapet i förändring av Elisabeth Kamél & Marlene Wikström
Alltfler företag inför standardsystem, out-sourcar och nyttjar off-shore. Det ger andra förutsättningar för kravarbetet, påverkar hela testområdet och ställer stora krav på testledarens koordineringsförmåga. Förändringarna syns kanske mest i testledarens planeringsarbete och kräver ett ledarskap med helhetssyn på omgivning och verksamhet. Elisabeth och Marlene går igenom problembilden och kommer med förslag till lösningar! Elisabeths specialitet är kravställning och projektledning, oftast med affärs- och verksamhetsinriktning. Hon är certifierad senior projektledare enligt IPMA nivå B.Marlene är senior konsult med lång erfarenhet från försäkring, spel, handel och industri. Hon är ISEB-certifierad och har ett stort intresse för testledning och processutveckling.
Konsten att lära testteamet ?dansa vals? av Rune Larsson
Vad man än ska göra själv, eller få andra människor att göra, så är den inre drivkraften av stor betydelse. Föredraget ska handla om denna inre drivkraft, som kan delas upp i tre avdelningar: * Att vilja * Att tro på sig själv och sitt mål * Att verkligen jobba för att det ska förverkligas Konsten att lära testteamet dansa vals består alltså i att få dem att vilja lära sig, att tro på möjligheterna, samt att sedan verkligen gå ut och lära sig. Nåväl, det blir inga handfasta dansövningar den här gången, men väl en hel del resonemang omkring hur det skulle kunna gå till. Principerna är applicerbara på alla möjliga områden i livet. Rune Larsson är ultradistanslöpare, föredragshållare, skribent, idrottslärare med grundinställningen att det inte finns några gränser. Se även www.loparlarsson.se

Tidigare möten

Tidigare möten återfinns här.


2024

SAST Stockholm

» 2024-04-11 Vårmöte Stockholm

SAST Väst

»

SAST Öresund

»

SAST Värmland

»

SAST Örebro

»