SAST Stockholm Q3 2009-09-16 (OBS! Onsdag)

Tema - Testning av framtidens system

Olika typer av system kräver olika upplägg för sin testning. Aldrig förr har det funnits lika många olika typer av system som innehåller mjukvara och det finns för närvarande ingen anledning att tro att denna trend ska plana ut i närtid eftersom mjukvara dyker upp snart sagt överallt omkring oss och används för snart sagt allt.

Eftersom det alltid tycks inspirerande och givande att se hur andra med samma roll hanterar de problem som dyker upp i vardagen vigde vi denna dag till att utforska hur testning sker under olika förutsättningar; i olika branscher och olika focusområden.

Presentationer under dagen - och länkar till presentationerna

Att testa för skojs skull - testning av tv-spel, John-Philip Johansson
Hur skiljer sig speltestning från vanlig applikationstestning?
Varför ska man inte ha ett QA team i Scrum?
Vilka defekter letar man efter när målet är att underhålla användaren?
Kan testning av underhållningsmedia automatiseras?
Det och andra lärdommar från spelutveckling i stora och små spelprojekt kommer att tas upp i denna presentation.
John-Philip Johansson var QA Lead för Mirror's Edge, ett av de intressantaste spelsläppen 2008, och driver nu Planeträddarna, en samling engagerande läromedel i samarbete med WWF.
Faktiska effekter av införande av Agila metoder, Daniel Sundmark (Mälardalens högskola)
Agila metoder röner stort intresse, och det finns gott om ivrare som lovsjunger dem. Samtidigt finns det en brist på systematiska utvärderingar av effekterna av en övergång till en mer agil utvecklingsmetod. Ett internationellt akademiskt samarbete har genomfört en större undersökning av europeisk programvaruutveckling med ett speciellt fokus på just agila metoder. Föredraget presenterar och diskuterar resultaten från denna undersökning, med en tonvikt på testning.
Daniel forskar inom programvarutestning. Hans forskning har tidigare fokuserat på systemnivåtestning och felsökning i inbyggda system, men har under de senaste åren mer och mer intresserat sig för testning i en agil utvecklingsmiljö.
Nya arkitekturer kräver nya sätt att testa, Jonas Hermansson (Prolore)
Vad innebär Cloud Computing ur ett testperspektiv, vilka tekniker är effektiva och skiljer sig angreppssättet beroende på om man testar med tjänsteleverantörens eller tjänstenyttjarens perspektiv?
Dessa frågor och några till besvaras när vi i detta föredrag med hjälp av ett enkelt exempel visar hur man kan använda Modell Baserad Testning för effektiva tester av SOA tjänster i Cloud Computing miljö.
Att testa komplexa autonoma system, Mikael Björklund (Swedish Space Cooperation)
När en rymdsond eller satellit väl år uppskjuten och ute i mission är det sista man vill att något går fel. Man har bara en chans...och det komplexa autonoma system man utvecklat är en prototyp som ska göra något som aldrig gjorts förut...och inte kan testas i sin målmiljö.
Mikael Björklund är AIV Manager (Assemby, integration and verification) på Rymdbolaget och kommer att ge en inblick i den verifieringsprocess som säkerställer att rymdens system fungerar.
Guldsponsorn presenterar:
Application Security ? The third pillar of quality, Magnus Hillgren, HP Software & Solutions
Finding and remediating web services and web application security defects can be a time consuming and costly undertaking. HP Application Security Center helps your developers, quality assurance (QA) teams and security professionals quickly and cost effectively perform a security risk assessment to detect and correct security vulnerabilities and defects throughout the application lifecycle.
Magnus Hillgren är lösningsarkitekt på HP Software & Solutions
Att testa mindre och veta mer, Fredrik Carlemalm (NCP)
Anförande om fördelarna med tillämpadet av statistiska testmetoder
- Kort teoretisk bakgrund
- Hur mycket behöver vi testa?
- Hur säkra blir vi på resultatet?
- I vilka sammanhang passar detta?
- Praktiska tillämpningar och tips
Framtidens system, Bo Dahlbom
Med Internet och annan teknik förändrar vi världen, näringsliv, arbetsliv och vardagsliv. Världen blir mer sammanhängande, mer systemisk, och systemen och deras utvecklare blir allt viktigare. Hur långt kan denna utveckling gå, hur skall vi tänka oss framtiden, framtidens system?
Bo Dahlbom är professor vid IT-universitetet i Göteborg och forskningschef vid Sustainable Innovation. Han är ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin och medlem av regeringens IT-råd. Hans senaste bok heter Sveriges framtid (Liber 2007). På hans
hemsida finns texter, bilder och videor om framtiden.

Mötessponsorer

Huvudsponsor

Övriga sponsorer


Mötesansvariga

Har Ni frågor eller vill lämna synpunkter eller tips, vänligen kontakta oss.

Johan Hartman (johan.h at sast.se), mötesansvarig
Jörgen Damberg (jorgen at sast.se), frågor om talare
Susanne Öberg Carlsson (susanne at sast.se), frågor om anmälningar
Hans-Gunnar Leythman (hans-gunnar at sast.se), frågor om, och av sponsorer

Tidigare möten

Tidigare möten återfinns här.


2024

SAST Stockholm

» 2024-04-11 Vårmöte Stockholm

SAST Väst

»

SAST Öresund

»

SAST Värmland

»

SAST Örebro

»